Harpissima 2019


Harpissima 2019
Speciaal voor alle harp-leerlingen organiseren Salvi en Arpeggio Music een speels en kleurrijk harpfestival met: 
  • creatieve workshops, 
  • uitgebreide expositie, 
  • inspirerende concerten. 
Inschrijven voor Harpissima op 23 november in Gent doe je via onze webshop! (klik hier)

Maar terug over Harpissima:
Alle aspecten van de harp worden belicht en er is voor elk wat wils.
Dankzij de gevarieerde workshops (van keltische harp tot jazz) belooft het voor iedereen een boeiende, intensieve dag te worden! Voor jong en oud...

Harpissima gaat uit van Salvi Harps en wordt georganiseerd door Arpeggio Music, de fiere dealer van Salvi en Lyon&Healy harpen. 
Dit jaar in samenwerking met KASK & Conservatorium Gent.

De centrale gasten zijn harpistes Arielle Valibouse, Lakshmi Matthieu, Anouk Sturtewagen, Laura De Jongh en Yanate Quintens. Samen met hun vlijtige leerlingen zorgen zij voor prachtige muziek en boeiende workshops!
Ensemble Revue Blanche en internationale superster Park Stickney zijn ook van de partij!

INSCHRIJVINGEN

Met een dagticket kan je alle masterclasses, workshops en concerten vrij bijwonen. Dat wil zeggen: toegang tot de concerten van het dynamische Extended Music Collective, het gerenommeerde ensemble Revue Blanche, dé specialist keltische muziek Lakshmi Matthieu en als kers op de taart de befaamde jazzharpist Park Stickney! Alsook het concert met muziek van onze hoogsteigen harpspecialist Dieter Dewilde, de verscheidene leerlingenconcerten en maar liefst 10 momenten waarop je workshops en masterclasses kan bijwonen!
Indien je aan bepaalde masterclasses of workshops actief wil deelnemen kan je dat via het inschrijvingsformulier aangeven. 

Een dagticket kost €20. Vanaf drie tickets bedraagt de prijs €15. Voor kinderen jonger dan zeven is de toegang gratis.

Inschrijven doe je via onze webshop

Wees er snel bij want voor verschillende workshops en masterclasses is het aantal actief deelnemende plaatsen beperkt!

PROGRAMMA

9u30: Workshop Lichaamsbewustzijn (Alexandertechniek)
Heb je soms last van pijn in je rug, schouders of armen? Dan is deze workshop iets voor jou! Katrien Vanderbeke gaat aan de hand van de Alexandertechniek met ons aan de slag om bewuster met ons lichaam om te gaan. 
Dit kan je als muzikant verder helpen naar een beter gebruik van jezelf tijdens het spelen van je instrument, en je voorkomt letsels.
Opgelet: voor deze workshop kunnen we slechts 20 mensen toelaten. Snel inschrijven is de boodschap!

9u30: Onderhoud, snaren en transport van de harp
Tijdens het onderhoud van een harp wordt de complexe mechaniek helemaal afgeregeld en op punt gezet. Van top tot teen. En dat is absoluut nodig.
Wist je trouwens dat de harpmechaniek uit meer dan 1200 onderdelen bestaat?
Dieter Dewilde is een autoriteit wat betreft harpen en harp-onderhoud. Hij komt vertellen wat je kan doen om je harp doorheen het jaar in goede staat te houden. En waar je op moet letten bij het transporteren van het instrument en het vervangen van snaren.
Deelnemers aan deze workshop worden ook zelf aan het werk gezet.
dieter-dewilde

11u00: Masterclass met Park Stickney
Wil je een stuk beter leren kennen op een niet alledaagse manier? Dan is deze masterclass iets voor jou! Park Stickney gaat samen met jou op zoek naar experimentele manieren om je stuk beter te beheersen en begrijpen door heel gericht passages onder de loep te nemen. Met een wereldster van formaat is deze masterclass niet te missen! Haast je want het aantal plaatsen is beperkt.
park-stickney

11u30: Concert kamermuziek met EMC2
Voor dit project stelt The Extended Music Collective je voor aan een jong en dynamisch duo, tevens de originele bezetting van het ensemble: Nathalie Van Meirvenne op dwarsfluit en Stef Van Vynckt op harp. EMC2 zet in op een representatie van het hedendaagse muzieklandschap. 
emc2-harp-en-fluit
© Isabelle Binnemans

14u00: Masterclass met Arielle Valibouse
Op Harpissima wordt er een masterclass gegeven door een topharpiste én topharpdocente: Arielle Valibouse. Zij is de harpdocente aan het KASK - Koninklijk Conservatorium te Gent en is daarnaast de eerste solo harpiste aan de Vlaamse Opera.
arielle-valibouse

De masterclass is vrij te volgen en razend interessant voor iedereen. Ben je een ouder die van harp-sleuren een wekelijkse hobby heeft gemaakt? Ben je een beginnende harpist, of ben je al gevorderd heb je verschillende jaren harpspelen achter de kiezen? Iedereen zal iets opsteken van deze masterclass.
Zelf meedoen aan de masterclass is voor deze gelegenheid voorbehouden aan conservatoriumstudenten en hogere graden.
Tijdens de masterclass zal gewerkt worden op interpretatie, stijl, houding, techniek en klank. 
We verwachten een grote interesse voor deze topmasterclass, daarom zijn de plaatsen beperkt. 

14:00: Initiatieles met Yanate Quitens
Op Harpissima kunnen ook zussen, broers, vrienden, vriendinnen en ja zelfs mama en papa de harp even van dichterbij bekijken. Die kans is er dankzij een initiatieles die Yanate Quintens zal verzorgen. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt!
yanate-quintens

14u00: 'Nature elements on the harp' (aansluitend op de initiatieles)
Muziek is een taal. Een taal waarmee je verhalen vertelt.
In deze wonderlijke workshop / concert ontdekken we samen met de knappe 'Arpeggio Angels' het klankuniversum van de harp en kan je luisteren naar een knapperig vers verhaal op een bedje van harpsferen en -geluiden, gecomponeerd door Dieter Dewilde.
nature-elements

14u00: Workshop keltische muziek
Vind je de heldere klanken van de keltische harp fascinerend en hou je van folk? Dan is deze workshop van Lakshmi Matthieu iets voor jou! Je maakt er kennis met alles wat de keltische muziek te bieden heeft.
lakshmi-matthieu

15u00: Concert Lakshmi Matthieu
Lakshmi Matthieu: “muziek spelen op de Keltische harp is als ‘thuiskomen’ voor mij. De eenvoud en puurheid van de Keltische melodieën die zo toegankelijk zijn en bij velen tot diep in de ziel doordringen maakt het mogelijk om op een ontspannen manier muziek te maken en zelf ook te genieten terwijl ik speel. De combinatie met zingen is voor mij ook een vanzelfsprekendheid, ik vind het heerlijk om al die prachtige liederen te kunnen zingen en mijzelf te begeleiden op de Keltische harp”.
keltische-harpmuziek

16u00: Concert Dieter & friends
Dieter Dewilde is harpist en was voor het Arpeggio-avontuur actief harpleerkracht en componist. Veel harpleerlingen kennen enkele van zijn composities die graag en regelmatig gespeeld worden. Suite van de Visser en 10 Irish Folk Songs zijn twee boekjes met harpliedjes die vaak gebruikt worden.
Minder gekend is dat Dieter ook muziek schreef voor kamermuziekbezetting. Zijn muziek is vaak ritmisch, met een positieve insteek en hints naar Zigeunerdeuntjes. 
Tijdens Harpissima 2019 in Gent treedt Dieter op met enkele vrienden, in een combinatie van harp, dwarsfluit, altviool, cello, bas en percussie.
dieter-dewilde-harp

17u00: Vrij Podium
Heb je een stuk ingeoefend dat je graag even voor publiek zou brengen? Daarvoor kan je terecht op een van de podia van Harpissima! 
vrij-podium

17:00: Leerlingenconcert (samen met het vrij podium)
Ook de leerlingen geven het beste van zichzelf! Tijdens Harpissima kan je de leerlingen uit de klas van Arielle Valibouse, Laura De jongh, Yanate Quintens en Lakshmi Matthieu aan het werk zien.
leerlingenconcert

19u00: Concert Revue Blanche
Revue Blanche is een vocaal/instrumentaal kamermuziekensemble met een ongebruikelijke maar bijzonder kleurrijke bezetting: sopraan, fluit, altviool en harp. Sinds de oprichting in 2010 heeft het ensemble een indrukwekkend parcours afgelegd!
Revue Blanche beperkt zich niet tot een louter klassieke aanpak maar koppelt deze aan andere actuele kunstuitingen. Naast de puur muzikale producties gaat er veel aandacht naar multidisciplinaire programma’s waarin beeldende kunst, dans, literatuur en elektronica worden verwerkt. Deze hybride aanpak leidt tot intense concertervaringen en brengt uiteenlopende stromingen uit de muziekgeschiedenis op een eigenzinnige manier terug tot leven.
revue-blanche

20u00: Avondconcert Park Stickney
Tijdens het avondconcert komt een absolute wereldster ons verrassen met een virtuoos concert dat iedereen zal kunnen smaken. Wereldklasse in Vlaanderen. In Gent.
Over een rasechte performer gesproken, zal Park Stickney de harp ontdoen van elke wollige impressie die ermee gepaard gaat. 
park-stickney